Whiplash

Een whiplash is een snelle beweging van je hoofd ten opzichte van je romp, zonder dat je hoofd ergens tegenaan botst. Meestal komt dit door een ongeval. In hele korte tijd wordt de wervelkolom van je nek naar voren, achter of opzij gebogen.

Wat is een whiplash?

Soms worden alle klachten samengevat onder het whiplashsyndroom, maar een whiplash wordt formeel een Whiplash Associated Disorder (WAD) genoemd.

Je klachten ontstaan vaak na een ongeluk. In de eerste weken na het ongeluk is het belangrijk om goed naar lichaamssignalen te luisteren en als je lichaam dit aangeeft rustig aan te doen. De pijnklachten, stijfheid en/of hoofdpijn trekken vaak langzaam bij in de eerste dagen. Het afwisselen van inspanning en ontspanning is belangrijk, evenals voldoende rust pakken. Actief blijven is ook van belang en komt je herstel ten goede. Als je je weer beter gaat voelen kun je rustig aan je normale bezigheden weer oppakken.

Soms trekken de klachten na een whiplash niet weg, ook al is je lichaam weer hersteld, maar blijven je klachten of breiden ze zelfs uit. Klachten kunnen zich verspreiden naar andere delen van het lichaam zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Ook symptomen als duizeligheid en concentratie kunnen verergeren. Op dat moment is schade niet (meer) de oorzaak voor je klachten, maar is het ‘alarmsysteem’ (zenuwstelsel) in je lichaam zelf overgevoelig geworden. We noemen dit centrale sensitisatie. Waar pijn en vermoeidheid normaal gesproken aangeven dat er iets aan de hand is, ervaar je deze ‘gevarensignalen’ nu te snel en heftig.

Verschillende factoren kunnen centrale sensitisatie in de hand werken. De mate van eventuele beschadiging waarmee je klachten zijn begonnen, aanleg en hoe je met de klachten omgaat spelen een rol in het ontwikkelen van blijvende klachten. Voorbeelden van factoren die sensitisatie in de hand werken of kunnen onderhouden zijn:

  • Stress
  • Angst (om te bewegen, voor pijn of een aandoening)
  • Opkroppen van emoties
  • Verminderde lichamelijke conditie
  • Overbelasting
  • Vermijden van bewegen
  • Negatieve gedachten
  • Overmatige spierspanning in combinatie met verkrampt bewegen of niet kunnen ontspannen

Wat zijn de symptomen van een whiplash?

Veel voorkomende klachten na een whiplash zijn pijn in de nek, het hoofd, de rug en de schouders. Daarnaast komen ook vermoeidheid, duizeligheid, vergeetachtigheid en een verminderde concentratie vaak voor. Verder hebben mensen vaak last van overgevoeligheid voor licht, geluid en/of geuren.

Sommige mensen zijn gestopt met werken of sporten, of merken dat hun sociale leven op een lager pitje staat. Dit kan onder andere leiden tot negatieve gedachten, stemmingsklachten en meer inactiviteit. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij je lichamelijke klachten het mentale aspect beïnvloeden en andersom.

Wat is de oplossing voor whiplash klachten?

Blijvend op zoek gaan naar een verklaring voor je pijnklachten is niet nuttig. In sommige gevallen kan dit je zelfs tegenwerken. Deze zoektocht kan ervoor zorgen dat je je zorgen blijft maken of wordt een bron van frustratie. Of er voor je whiplashklachten een oplossing is, is afhankelijk van de factoren die invloed hebben op je aanhoudende klachten. Omdat iedereen die klachten anders kan ervaren, vraagt dit om een individuele aanpak.

Wat kan inter-fysio voor je betekenen?

Blijf je maar klachten houden na een whiplash en weet je niet hoe je dit kunt veranderen? Onze psychosomatische fysiotherapeuten en onze EFIC pijn fysiotherapeut zijn gespecialiseerd in de behandeling van whiplash klachten. Zij kunen je helpen om meer inzicht te krijgen in je klachten en er anders mee om te gaan. We kunnen je helpen met het in kaart brengen van de factoren die invloed hebben op je klachten. Het kan zijn dat er factoren meespelen waarvan je dit niet had verwacht. Vervolgens stellen we persoonlijke doelen op om aan te werken in de behandeling. Samen gaan we op zoek naar meer balans tussen je belastbaarheid en je daadwerkelijke belasting. We begeleiden je in het stap voor stap weer opbouwen.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kan je contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak