Trauma- en spanningsreducerende oefeningen

Trauma- en spanningsreducerende oefeningen ook wel TRE genoemd wordt door inter-fysio in Groningen, Oosterwolde en Assen aangeboden. Dit is een behandeltechniek die bestaat uit trauma- en spanningsreducerende oefeningen om zo beter spanning te leren reguleren.

Trauma- en spanningsreducerende oefeningen is bedacht en ontworpen door David Berceli. Hij is expert op het gebied van trauma-interventies. TRE kan gezien worden als een zelfhulpmethode die door een psychosomatische fysiotherapeut aangeleerd kan worden. Door deze trauma- en spanningsreducerende oefeningen kunt u zelf ervaren hoe milde tot ernstige trauma’s enigszins verlicht kunnen worden.

Kwaliteit van zorg

We zeggen met enige voorzichtigheid, enigszins omdat wij niet zonder intake kunnen bepalen of we u kunnen helpen. Trauma’s zoals bijvoorbeeld een posttraumatische stress stoornis (PTSS) dient door een vakkundige specialist zoals een psycholoog te worden vastgesteld. TRE zou een aanvullende behandeling kunnen zijn maar zal nooit op zichzelf staan. Inter-fysio werkt op dit gebied nauw samen met GGZ instelling INTER-PSY en IPGGZ om zo kwaliteit van zorg te waarborgen. Hierbij moet u denken aan wekelijks gezamenlijk overleg en ondersteuning van EMDR practitioners.

Uiteraard kunnen wij (indien u die heeft) met uw therapeut overleggen om zo zorg af te stemmen.

Dit gezegd te hebben, wat is TRE precies?

TRE Trauma- en spanningsreducerende oefeningen is vrij vertaald van Tension and Trauma releasing exeercises. Deze techniek is ontworpen om mensen te helpen die een trauma hebben mee gemaakt. Dit kan een mild trauma zijn tot ernstige trauma’s (PTSS). TRE kan ook worden ingezet om “gewoon” minder stress te ervaren.

De laatste onderzoeken laten zien dat trauma als het ware wordt opgeslagen in het lichaam/ brein en niet goed verwerkt wordt. Het blijft als het ware als een soort loep hangen waardoor de symptomen van trauma blijven bestaan. Voor informatie over PTSS bekijk onze pagina over PTSS.

David Berceli ontwikkelde de trauma- en spanningsreducerende oefeningen voor ernstig getraumatiseerde mensen uit oorlogsgebieden zoals Israel, Soedan, Palestina en Kenia. Met deze oefeningen kon hij veel mensen helpen om stress en spanning te verminderen. Deze klachten kwamen door acute of langdurige stressvolle situaties of traumatische ervaringen.

Trauma- en spanningsreducerende oefeningen

De TRE oefeningen lokken natuurlijke trillingen uit. Het is in het begin een beetje een gekke gewaarwording omdat je niet echt het gevoel hebt de trillingen te controleren. De oefeningen vragen dan ook een zekere overgave. Het trillen heeft invloed op de aanwezige spanning in de spieren en heeft een rustgevend effect richting het zenuwstelsel. De trillingen resoneren door het hele lichaam en kan diepe spanning “losschudden”. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je licht trilt of juist heftig of dat alleen je armen veel trillen en de andere keer meer je benen. Wanneer de spanning los komt heeft dit een positief effect op stoffen die vrijkomen zoals serotonine en endorfine. TRE bestaat uit 6 verschillende oefeningen om de opgebouwde spanning los te laten.

Contact en meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@inter-fysio.nl of 050-2110966