Sensorelaxatie

Sensorelaxatie is een onderdeel van lichaamsgerichte therapie. Het is een methode om meer stil te staan bij lichaamssignalen en spanning in je lichaam. Het kan helpen om je lichamelijke spanning beter te leren reguleren.

Wat is sensorelaxatie?

Bij sensorelaxatie helpt de therapeut je om onnodige spierspanning in je lichaam te herkennen. Door de oefeningen richt je je bewust op sensorische input, dus wat je voelt in je lichaam. Onnodige spierspanning gaat vaak samen met een verminderd lichaamsgevoel. Dit kan onder andere opspelen als je maar doorholt van de ene naar de andere afspraak zonder stil te staan bij hoe het met je gaat. In de huidige maatschappij is dit niet zo moeilijk. We kunnen onszelf veel druk opleggen of laten opleggen door anderen. Als we niet oppassen raken we uit balans en kunnen we de stress niet meer hanteren. Door sensorelaxatie in te zetten in de therapie kan de psychosomatisch fysiotherapeut je helpen om onnodige spierspanning beter te reguleren. Door bijvoorbeeld met je arm of been te bewegen sta je samen stil bij het aanspannen en loslaten van je spieren. Door het lichamelijke contact kan de psychosomatisch fysiotherapeut met je ‘meevoelen’ wat er precies gebeurt.

Toen ik kampte met een burn-out heeft sensorelaxatie heeft mij enorm geholpen om meer ontspanning te vinden. De therapie heeft mij bewust gemaakt van onnodige spanning in mijn lichaam en ik heb geleerd hoe ik spanning los kan laten.

Martine

Wanneer sensorelaxatie?

Sensorelaxatie is een geschikte methode voor zowel volwassenen als kinderen. Sensorelaxatie wordt veel toegepast bij overspanning of burn-out klachten. Het is ook een veelgebruikte therapie bij mensen die zich gespannen voelen, last hebben van chronische pijnklachten of een verminderd lichaamsgevoel hebben. Bij chronische pijnklachten zien we vaak overmatige spierspanning. Spierspanning is een automatische beschermingsreactie van het lichaam, maar kan op den duur een in stand houdende factor worden voor pijnklachten.

Een verminderd lichaamsgevoel komt ook vaak voor bij mensen met autisme. Sensorelaxatie kan helpen bij zowel het opmerken, interpreteren als gepast handelen bij sensorische prikkels. Het kan nuttig zijn om stap voor stap te doorlopen wat je precies voelt, welke betekenis dat heeft en hoe je daar gezond mee om kunt gaan.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak