Runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop bij psychische klachten, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het doel is om door het ontwikkelen van een gezond beweegpatroon je fysiek én psychisch gezonder te voelen.

Wat is runningtherapie?

Misschien denk je bij een rustige duurloop gelijk: daar is mijn conditie te slecht voor! Runningtherapie is echter bij alle conditieniveaus inzetbaar. Je krijgt een persoonlijk trainingsschema, waarbij we goed je fysieke en mentale grenzen in de gaten houden.

De begeleiding van runningtherapie is een keer per week. Daarnaast wordt verwacht dat je 1 à 2 keer per week zelfstandig traint op basis van het schema dat is afgesproken.

Hardlopen verbetert naast je conditie ook het stresssysteem van je lichaam en zorgt dat er stofjes (hormonen) vrijkomen waar je je beter door voelt. Het verminderen van fysieke en mentale stress heeft een positief effect op onder andere psychische klachten en slaapklachten.

Wanneer zet je runningtherapie in?

Psychische klachten zoals een depressie hebben veel invloed op je gevoel, gedachten en gedrag en daarmee ook op beweging. Bij een depressie kan je het vaak moeilijk opbrengen om naar buiten te gaan en deel te nemen aan de maatschappij. Zo kan een inactief beweegpatroon ontstaan, wat de psychische klachten negatief beïnvloedt. Er ontstaat een vicieuze cirkel.

Niet alleen bij een depressie, maar ook bij angst, autisme en chronische pijn kan runningtherapie een goede ondersteuning zijn als er sprake is van inactiviteit of moeite om zelfstandig meer te gaan bewegen.

Wat kun je van de (psychosomatisch) fysiotherapeut verwachten?

Voor runningtherapie kan je je zonder verwijzing van de huisarts aanmelden bij inter-fysio. We denken samen met je na over realistische doelen. Soms is runningtherapie alleen niet voldoende, bijvoorbeeld bij een zware depressie. Inter-fysio werkt nauw samen met INTER-PSY en IPGGZ. Er kan een multidisciplinaire samenwerking worden opgestart om zo de optimale zorg te bieden.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kan je contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak