Wat is PTSS (Posttraumatische-stressstoornis)

PTSS of ook wel posttraumatische-stressstoornis is een verzameling van klachten die kunnen ontstaan na een traumatische of schokkende gebeurtenis. Het kan zijn dat je zelf lichamelijk of geestelijk gewond bent geraakt tijdens die gebeurtenis of getuige bent geweest van zo’n gebeurtenis. Je kan zeggen dat het geestelijk trauma niet goed geneest, het lukt je niet om het trauma goed te verwerken.

Niet iedereen die iets traumatisch of schokkends mee maakt krijgt PTSS, in ongeveer 10% van de gevallen loopt iemand PTSS op. Niet iedereen met een posttraumatische-stressstoornis zoekt hulp en soms gaat het van zelf weer over of verdwijnt het naar de achtergrond en blijft het sluimeren. Het komt soms voor dat mensen pas last krijgen van PTSS jaren nadat de traumatische gebeurtenis is gebeurd. Dit heet PTSS met verlaat begin. Dit komt vaak naar boven door een trigger die iemand sterk doet herinneren aan t trauma.

Maar wat nou als je wel last blijft houden?

Een posttraumatische-stressstoornis kan je het beste beschouwen als een geestelijke wond die niet heelt, als of je een wond hebt die maar blijft opengaan en opengaan en opengaan. Het krijgt niet de tijd of heeft niet de mogelijkheid om te herstellen.

Er ontstaan vaak verschillende psychische en lichamelijke klachten:

  • Prikkelbaarheid
  • Moeite met in en/of doorslapen
  • Nachtmerries
  • Constant op scherp staan, op je hoede zijn
  • Concentratieproblemen
  • Soms woede-uitbarstingen
  • Snel schrikken
  • Gespannen en gestresst gevoel
  • Vermijdingsgedrag, zowel als ergens niet meer naar toe durven als bepaalde gedachten vermijden.

Gevolgen

De gevolgen zijn vaak dat je vastloopt in dagelijks functioneren. De effecten die hierboven beschreven staan maken t moeilijker om te kunnen presteren op school of op het werk. Soms kan PTSS ook leiden tot een isolement omdat iemand het gevoel heeft dat mensen hem of haar niet begrijpen en te vervreemden van anderen.

De diagnose PTSS wordt gesteld door een psycholoog. Inter-fysio werkt bij de behandeling van PTSS samen met psychiatrie instelling INTER-PSY (www.inter-psy.nl) en IPGGZ (www.ipggz.nl) maar dit kan natuurlijk ook uw eigen psycholoog of psychiater zijn van een andere instelling.

De psychosomatische fysiotherapeuten bij inter-fysio zijn opgeleid om PTSS op te merken en u te helpen dan gerichte hulp te zoeken om te onderzoek of dit inderdaad een rol speelt bij uw klachten, de psychosomatische fysiotherapeuten stellen geen diagnose maar signaleren alleen.

Maar wat kunnen onze psychosomatische fysiotherapeuten voor u betekenen?

De behandeling wordt samen met u vormgegeven afhankelijk van uw behoefte en vraag naar ons. De behandeling kan oa bestaat uit specifieke lichaamsgerichte oefeningen die zijn ontwikkeld door een PTSS-kliniek in Denemarken. Daarnaast kan de behandeling zich richten op het beter reguleren van spanning en ontspanning, het verbeteren van de slaap en doormiddel van exposure aangaan van bepaalde angsten. Samen kijken naar activering doormiddel van oefentherapie, sport en sportactiviteiten is vaak erg wenselijk.

Bij vragen neem gerust contact met ons op via: info@inter-fysio.nl of 050-2110966

Zie hieronder de aflevering van de Tv-serie Doe even Normaal: aflevering PTSS

https://www.youtube.com/watch?v=oq_jHlZUw94

En hieronder zie je een aflevering van de Tv-serie Je zal het maar hebben van BNN over PTSS

https://www.youtube.com/watch?v=42f_xLE8hWk