Pijneducatie

Pijneducatie is een effectieve behandeling voor mensen met langdurige pijn klachten.Ongeveer twintig procent van de volwassenen heeft chronische pijn. Dit heeft een negatieve invloed op hun leven. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten beter van pijn herstellen als ze hun pijn beter begrijpen. Pijneducatie houdt in dat we u vertellen, na een grondig onderzoek, wat voor soort pijn u heeft en wat er in uw lichaam gebeurt waardoor de pijn tot  stand komt. Deze kennis is gebaseerd op de meest recente inzichten over pijn.

Wat komt aan bod?

Er wordt altijd begonnen met een uitgebreide intake, daarna een zorgvuldig lichamelijk onderzoek. Indien nodig zullen we eerst overleggen met uw huisarts of specialist. De (psychosomatische) fysiotherapeut of onze EFIC pijn fysiotherapeut zal daarna een analyse maken en zorgen dat niets gemist wordt. Na het maken van die analyse zal de fysiotherapeut samen met u pijneducatie doornemen.

Tijdens de pijneducatie zullen alle factoren die een rol (kunnen) spelen bij uw klachten besproken worden. De fysiotherapeut gaat verder in op de fysiologie van pijn tijdens de pijneducatie. Ook de functie van pijn zal worden besproken.

Op de volgende vragen krijgt u antwoord:

  • Hoe werkt pijn?
  • Waarom heb ik zo lang pijn?
  • Hoe kan het dat mijn pijn zo wisselt?
  • Hoe kan het dat ik goede en slechte dagen heb?
  • Waarom krijg ik soms meer pijn zonder veel gedaan te hebben?
  • Waarom breidt mijn pijn zich verder uit?
  • Waarom heb ik nu ook last van andere dingen dan alleen pijn? Zoals slecht slapen bijvoorbeeld
  • Waarom kan de huisarts geen oorzaak vinden voor mijn pijnklacht?
  • Waarom laat de MRI of röntgenfoto geen afwijkingen zien?
  • Ik wil graag weer gewoon fietsen, wandelen en/ of sporten! Maar hoe?

Samenwerkingen

Omdat ieder mens anders is, is het heel moeilijk om op deze manier precies uit te leggen hoe we samen met u uw behandeling vorm gaan geven. Inter-fysio maakt altijd zorgvuldig een afweging of u bij ons alleen aan het juiste adres bent. Het kan zijn dat in overleg met u besloten wordt om bijvoorbeeld samen met uw fysiotherapeut van inter-fysio een Transcare-pijn traject te starten.

Inter-fysio werkt samen met de Retrainpain foundation in New York (USA). Retrainpain heeft een gratis online pijn-educatie tool gelanceerd. Inter-fysio heeft gezorgd voor de Nederlandse vertaling. Retrainpain kan hulpverleners helpen bij het uitleggen van chronische pijn aan de patiënt. Ook bevat het tips om met een andere blik naar pijn te kijken of anders om te gaan met chronische pijn.

De Nederlandse versie kunt u vinden op www.retrainpain.org/nederlands

Hoe werkt dit voor mij?

Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak