Pijn

Pijn is een signaal vanuit je brein om te waarschuwen voor overbelasting of beschadiging van je lichaam. Iedereen heeft er wel eens last van. Meestal is er geen gevaarlijke oorzaak en is de pijn vooral vervelend. Om te begrijpen waarom je pijn ervaart maken we onderscheid tussen de verschillende soorten pijn.

Hoe ontstaat pijn?

Pijn kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals een wondje, een breuk, een ontsteking of omdat er iets bekneld of verstopt raakt zoals bij obstipatie. Andere oorzaken zijn:

  • Overbelasting van spieren, pezen of gewrichten, bijvoorbeeld door te snel opbouwen met sporten
  • Zwelling bij een blessure
  • Spanning, zoals bij spanningshoofdpijn, buikpijn of lage rugpijn
  • Tekort aan zuurstof, bijvoorbeeld bij etalagebenen
  • Soms is er geen duidelijke lichamelijke oorzaak maar spelen psychische en sociale factoren een rol

Verschillende soorten pijn

De International Association for the Study of Pain (IASP) beschrijft verschillende soorten pijn. We hebben de drie belangrijkste soorten voor je uitgelegd.

Wist u dat onze collega Robert
lid is van van de IASP?

Jeanique Visscher

Wat is acute pijn?

Acute pijn heeft een duidelijke oorzaak. Er werkt iets niet zoals het hoort of er is sprake van schade ergens in het lichaam, zoals een blauwe plek, schaafwond, botbreuk of ontsteking. Vanuit het aangedane lichaamsdeel wordt de schade opgemerkt door sensoren, waarna het signaal vliegensvlug via je zenuwstelsel je brein bereikt. Je brein bepaalt op dat moment in hoeverre het signaal gevaarlijk is en of je daardoor actie moet ondernemen. De pijn die je hierdoor ervaart noemen we acute pijn.

Pijn heeft een duidelijke functie, namelijk het beschermen van het aangedane lichaamsdeel zodat er herstel kan plaatsvinden. Meestal trekt de pijn gedurende het herstel weer weg.

Wat is neuropatische pijn?

Neuropatische pijn ontstaat door een beschadiging, beklemming of ontsteking van zenuwen (de bedrading) in je lichaam. Dit kan zich afspelen in je centrale zenuwstelsel (je brein en ruggenmerg) of je perifere zenuwstelsel (alles vanaf je ruggenmerg naar je ledematen). Een dwarslaesie of beroerte is een voorbeeld van een probleem in je centrale zenuwstelsel. Bij een perifeer probleem kun je denken aan een trauma of operatie waarbij een zenuw geraakt, uitgerekt of bekneld wordt. We zien dit bijvoorbeeld bij ongelukken waarbij je schouder hard naar beneden wordt geduwd of diepe snijwonden waarbij een zenuw geraakt is. Ook gordelroos valt onder perifere neuropatische pijn omdat de uiteinden van je zenuwen ontstoken raken.

Neuropatische pijn wordt ook wel zenuwpijn genoemd. Het is een prikkelende, tintelende en/of branderige pijn, waarbij hevige pijnscheuten kunnen optreden. Meestal helpen gewone pijnstillers niet goed, toch kan bepaalde medicatie helpen de zenuwpijn te verminderen.

De oorzaak (de zenuwschade) van dit type pijn is moeilijk te behandelen. Andere factoren kunnen wel de intensiteit ervan beïnvloeden, waardoor behandeling zinvol is.

Wat is nociplastische pijn?

Nociplastische pijn is pijn die ontstaat door overgevoeligheid van gevarensensoren in je lichaam. Waar normaal gesproken een niet-pijnlijke prikkel als druk of warmte wordt waargenomen, wordt deze nu als pijnlijk ervaren. Er is hierbij geen sprake van schade of dreigende schade. De gevarensensoren reageren sneller en heftiger dan anders. En geven vaak ‘vals alarm’ af. Vaak gaat nociplastische pijn samen met centrale sensitisatie (zie hieronder bij chronische pijn), maar dit hoeft niet.

Wat is chronische pijn?

Soms is de schade in het lichaam wel hersteld, maar gaat de pijn niet over of wordt zelfs erger. Soms ontstaan in de loop van de tijd steeds meer pijnklachten, vaak in wisselende mate, zonder duidelijke lichamelijke oorzaak. Hierbij heeft behandeling meestal geen effect of alleen kortdurend, wat je niet zou verwachten als er sprake is van schade. Op dat moment is het pijnsysteem (zenuwstelsel) zelf overgevoelig geraakt, we noemen dit centrale sensitisatie. Je kunt daarbij ook gevoeliger worden voor andere prikkels, zoals licht of geluid. De prikkeldrempel is lager geworden en de prikkelgeleiding verloopt nog beter. We weten niet precies hoe chronische pijn ontstaat, maar wel de factoren die daarin een rol spelen. Zo spelen zowel fysieke, psychische als sociale factoren daarin mee.

Gedachten en gevoelens zijn van invloed op de pijnbeleving, evenals hoe je ermee omgaat en hoeveel je ermee bezig bent.  Zo kunnen bezorgdheid, somberheid en angst de pijn verergeren. Aan de andere kant kunnen geruststelling, ontspanning en beweging de pijn juist doen afnemen.

Meer informatie over pijn?

Inter-fysio werkt samen met de Retrainpain foundation in New York (USA). Retrainpain heeft gratis educatie en uitleg over pijn online gelanceerd. Inter-fysio heeft gezorgd voor de Nederlandse vertaling. De website bevat veel informatie en tips om je op weg te helpen om je klachten te verhelpen.


De Nederlandse versie kan je vinden op www.retrainpain.org/nederlands

Wat kan inter-fysio voor u betekenen?

Onze psychosomatische fysiotherapeuten en onze EFIC pijn fysiotherapeut zijn gespecialiseerd in de behandeling van verschillende type pijn. Samen met jou brengen we in kaart welke factoren jouw pijnklachten onderhouden. We beginnen met een uitgebreide intake en fysiek onderzoek. Daarna gaan we samen bespreken wat de beste behandelmogelijkheden zijn en maken we een gezamenlijk plan.

Soms is het nodig om nauw samen te werken met andere hulpverleners om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Het kan zinvol zijn dat we overleggen met je behandelend arts of psycholoog om de behandelingen af te stemmen.

Inter-fysio werkt voor de behandeling van chronische pijn samen met oa transcare-pijn, IPGGZ en INTER-PSY. Door deze korte lijntjes kunnen de psychosomatische fysiotherapeut en psycholoog optimale zorg bieden.

Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak