Hyperventilatie

Hyperventilatie is een vervelende klacht, de ademhaling verloopt sneller en of dieper dan gebruikelijk. Hierdoor wordt er aan de uitgeademde lucht meer koolzuur afgegeven dan de bedoeling is.

Hyperventilatie komt doordat er te veel koolzuur uitgeademd wordt. Dan daalt het koolzuurgehalte in het bloed, dit kan leiden tot duizeligheid, ademnood, tintelingen en hartkloppingen. Door deze klachten kunt u bepaalde plekken of situaties gaan vermijden omdat er gevoelens van angst kunnen ontstaan. Er is een sterke wisselwerking tussen het hebben van angst klachten en hyperventilatie en het hebben van hyperventilatie en het ontwikkelen van angst klachten.

Voor de oorzaak van deze klachten kan er gekeken worden naar de ademgewoonte, spanningen of te snel en/of zonder pauze spreken.

De volgende symptomen passen bij hyperventilatie:

Symtptomen

Verder wordt er onderscheid gemaakt in acute klachten, die plotseling optreedt:

Acute hyperventilatie

En klachten die langdurig aanhoudt de zo gehete chronische hyperventilatie:

Chronische hyperventilatie

Mensen die last hebben van ademhalingsklachten zijn geregeld bang om flauw te vallen maar dit gebeurt eigenlijk zelden tot nooit.

Meer weten over Flauwvallen?

Bij inter-fysio in Groningen, Assen en Oosterwolde beheersen de psychosomatische fysiotherapeuten verschillende behandeltechnieken die zeer effectief zijn gebleken bij de behandeling van ademhalingsklachten. Zoals ontspannings- en ademoefeningen, het leren omgaan met angstgevoelens en het leren voorkomen van nieuwe aanvallen. Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact op nemen met ons via 050-2110966 of info@inter-fysio.nl