Flauwvallen

Veel mensen die last hebben van hyperventilatie zijn bang om flauw te vallen. Dit komt gelukkig zelden voor.

Het is een wijdverbreid misverstand dat flauwvallen kan optreden bij bij acute hyperventilatie. Of dat flauwvallen een symptoom is van hyperventilatie. Gelukkig komt dit zelden tot nooit voor. Je valt namelijk niet zomaar flauw door hyperventilatie. Wanneer dit wel gebeurt is de hyperventilatie eigenlijk nooit de oorzaak van het flauwvallen. Maar de paniek die erbij gepaard gaat zorgt voor verkeerde signalen naar de hersenen waardoor je uiteindelijk kan flauwvallen.

We hyperventileren allemaal wel een keer, wanneer we een keer erg bang zijn of erg overstuur zijn. Dit zijn vaak incidenten en dan zijn we niet gelijk bang om flauw te vallen. Bij deze situaties is er vaak ook een aanleiding waarom we ons zo voelen. Dat is wel heel anders wanneer je zo maar van uit het niets gaat hyperventileren.

Wanneer je tijdens een hyperventilatie aanval bang bent om flauw te vallen gaat dit vaak gepaard met veel angst en paniek. Soms hebben mensen zelf het gevoel gek te worden, dit kan dan oplopen tot een paniekaanval.

Maar dit heeft dan niet alleen meer te maken met hyperventilatie en angst om flauw te vallen. Maar des te meer (en vaak door langdurig) het ondergaan van stress, veel spanning of andere psychische of lichamelijke druk.

De psychosomatische fysiotherapeuten bij inter-fysio in Groningen, Assen en Oosterwolde kunnen u helpen. Samen kunnen we bekijken of er sprake is van hyperventilatie, angst problematiek en bijvoorbeeld ook angst om flauw te vallen. Onze therapeuten beheersen verschillende behandeltechnieken die zeer effectief zijn gebleken bij de behandeling van deze klachten. Zoals ontspannings- en ademoefeningen, het leren omgaan met angstgevoelens, de angst om flauw te vallen en het leren voorkomen van nieuwe hyperventilatie aanvallen.

Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact op nemen met ons via 050-2110966 of info@inter-fysio.nl