Acute hyperventilatie

Acute hyperventilatie is een specifieke vorm van hyperventilatie. Wanneer u hyperventilatie nog niet zo heel lang heeft en typische hyperventilatie aanvallen heeft spreken we van acute hyperventilatie.

Acute hyperventilatie kan opkomen als een aanval en kan erg beangstigend zijn. Het kan zelfs leiden tot paniek. Soms ontstaan specifieke angststoornissen zoals ademvrees, sociale angst of een paniekstoornis. Voor meer informatie daarover kijk op onze pagina over angst behandeling Groningen.

Een acute hyperventilatie aanval kan je bijna zien ontstaan. De ademhaling gaat zichtbaar en hoorbaar omhoog, je begint te zweten, de hartslag voel je omhoog gaan. Je krijgt het gevoel van weg te willen uit de situatie. Je mond begint te tintelen/ een doof gevoel rond de mond en de vingers gaan tintelen. Misschien ga je dubbelzien, krijg je het gevoel te gaan flauwvallen wat nog meer angst oproept.

Wanneer de acute hyperventilatie aanval afneemt voel je de opluchting toenemen en blijf je moe achter.

Vlak voor dat de acute hyperventilatie optreedt is er iets in de omgeving, een gedachte of een gevoel wat je spierspanning van je ademhalingsspieren doet toenemen. Dit zorgt er mede voor dat je adem frequentie versnelt en er meer koolzuur wordt afgegeven aan de uitgeademde lucht. Dit te kort aan koolzuur in het bloed verstoort verschillende lichaamsprocessen wat zich uit in de kenmerkende symptomen van hyperventilatie.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk iets aan uw klachten te gaan doen. Om zo chronische hyperventilatie of het ontwikkelen van een angststoornis te voorkomen.

Bij inter-fysio in Groningen, Assen en Oosterwolde beheersen de psychosomatische fysiotherapeuten verschillende behandeltechnieken die zeer effectief zijn gebleken bij de behandeling van acute hyperventilatie. Zoals ontspannings- en ademoefeningen, het leren omgaan met angstgevoelens en het leren voorkomen van nieuwe hyperventilatie aanvallen. Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact op nemen met ons via 050-2110966 of info@inter-fysio.nl