Graded exposure

Graded exposure is het geleidelijk aan blootstellen aan activiteiten die je vermijdt uit angst. Dit kan angst zijn voor toename van de pijn of angst voor het beschadigen van je lichaam. Graded exposure kan helpen activiteiten weer op te bouwen en angst te verminderen.

Wat is graded exposure?

Pijn en angst om bepaalde activiteiten te doen gaan vaak samen. Soms lijkt het vermijden van deze activiteiten of bewegingen de beste oplossing omdat ze pijn veroorzaken en daarmee voor je gevoel schadelijk zijn voor je lichaam. Ook kan vermijding worden gebruikt om zo min mogelijk een onaangenaam gevoel te ervaren. Als het gaat om acute pijn is het zinvol om het tijdelijk wat rustiger aan te doen met het aangedane lichaamsdeel. Bij chronische pijn, waarbij geen sprake (meer) is van schade, houd je echter het probleem in stand door activiteiten te vermijden. De hersenen bestempelen deze activiteiten steeds meer als ‘gevaarlijk’ waarbij een ‘gevarensignaal’ wordt afgegeven: pijn. Hoe langer je blijft vermijden, hoe meer je het pijnprobleem voedt. Soms worden steeds meer activiteiten en bewegingen vermeden waardoor de lichamelijke conditie achteruitgaat, de stemming minder wordt en sociale activiteiten op een lager pitje komen te staan.

Als je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen van pijn, angst en vermijding, kan het heel lastig zijn om daar zelf uit te komen. Graded exposure kan helpen om bewegingen en activiteiten weer op te bouwen, angst te verminderen en daarmee ook invloed uit te oefenen op de pijn. Door blootstelling (exposure) aan deze bewegingen en activiteiten ervaar je dat ze geen ernstige gevolgen hebben. Je brein leert zo de activiteiten niet meer als ‘gevaarlijk’ te bestempelen. Hierdoor is het makkelijker om meer activiteiten te ondernemen en kunnen je pijn, angst en overige klachten verder afnemen.

Wanneer graded exposure?

Graded exposure wordt veel toegepast bij chronische pijnpatiënten, zoals mensen met langdurige rugklachten, fibromyalgie, Complex Regionaal PijnSyndroom (CRPS) of Klachten aan Arm Nek en Schouders (KANS). Het doel van graded exposure is ondanks de pijnklachten weer op een normale manier te bewegen en dagelijkse activiteiten uit te voeren. Uitleg over pijn en angst is een essentieel onderdeel van de therapie. Door blootstelling (exposure) aan deze bewegingen en activiteiten mag je ervaren dat ze geen ernstige gevolgen hebben. Onze psychosomatische fysiotherapeuten en EFIC pijn fysiotherapeut zijn gespecialiseerd in behandelingen met graded exposure.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kan je contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak