Graded Activity

Graded activity is het stap voor stap uitbreiden van activiteiten in lengte, aantal of intensiteit. Dit gebeurt aan de hand van een tijdschema, waarbij je leert je activiteitenniveau op te bouwen en dit zelfstandig vol te houden.

Wat is graded activity?

Bij graded activity word je gecoacht om in kleine stapjes je functioneren uit te breiden binnen een afgesproken tijd. Het kan gaan om allerlei verschillende activiteiten uit je dagelijks leven of je werksituatie, zoals het huishouden, wandelen, fietsen of zitten achter je bureau. Het doel van graded activity is het verbeteren van de kwaliteit van leven. Je leert beter om te gaan met je klachten en op een zorgvuldige manier je activiteitenniveau te verhogen.

Allereerst breng je samen met de (psychosomatisch) fysiotherapeut in kaart welke factoren je huidige activiteiten in stand houden, wat je lichamelijke conditie is en waar je weer naartoe zou willen. Je spreekt af aan welke doelen je wil werken in het programma en stelt daar een tijd voor. Vervolgens werk je aan het opbouwen van activiteiten volgens het programma. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je dit zelfstandig leert door te zetten.

Wanneer graded activity?

Graded activity is een veel gebruikte methode bij mensen met (chronische) pijnklachten. Pijn heeft invloed op je dagelijks functioneren, soms zoveel dat je veel activiteiten niet of veel minder bent gaan doen. Bewegen en bepaalde activiteiten kosten steeds meer moeite. Op den duur is je dagelijks leven zodanig aangepast dat de pijn leidend is voor wat je wel of niet doet. Naast de impact op je fysieke conditie kan dit ook gevolgen hebben voor je gemoedstoestand en sociaal functioneren. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan van pijn, passiviteit, negatief denken en een verminderde kwaliteit van leven. Hoe langer dit duurt, hoe lastiger het vaak is om je normale activiteiten weer op te pakken. Onze psychosomatische fysiotherapeuten en onze EFIC pijn fysiotherapeut zijn gespecialiseerd in behandelingen met graded activity.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kan je contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak