Functionele bewegingsstoornis

Een functionele bewegingsstoornis is een probleem met het bewegen van een of meerdere lichaamsdelen. Kenmerkend is dat het vaak plotseling ontstaat. Hersengebieden gaan op een andere manier werken, maar met de hersenen zelf is niets mis.

Hoe ontstaat een functionele bewegingsstoornis?

Het probleem met bewegen ontstaat doordat hersenen, vaak door overmatige spanning en stress, niet op de juiste manier werken. Bij het ontwikkelen van een functionele bewegingsstoornis spelen meerdere factoren een rol. Allereerst zijn er uitlokkende factoren, zoals het doormaken van een ziekte, een ongeluk krijgen of flauwvallen. Het kunnen ook meer psychische factoren zijn zoals een paniekaanval of het meemaken van een traumatische ervaring die de klachten kunnen uitlokken. Ook andere factoren zoals perfectionisme, controlebehoeftigheid en een hoog streefniveau hebben kunnen van invloed zijn. Soms is het echter niet helemaal duidelijk welke aanleiding er is. Vervolgens zijn er in stand houdende factoren, die ervoor kunnen zorgen dat de klachten blijven bestaan. Hierbij kun je denken aan overbelasting, angst of piekeren.

Wat zijn de symptomen bij een functionele bewegingsstoornis?

Klachten beginnen plotseling en breiden in korte tijd uit. De symptomen lijken veel op (neurologische) aandoeningen met een lichamelijke oorzaak, maar onderzoek sluit dit uit. Er is dus geen sprake van schade aan het zenuwstelsel. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele maanden. Soms komen de klachten later weer terug.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Trillen
  • Een afwijkende stand van een lichaamsdeel
  • Een veranderd looppatroon of niet meer kunnen lopen
  • Heftige schokken van het lichaam
  • Verlamming van een arm of been

Een deel van de mensen met een functionele bewegingsstoornis heeft last van stress, angstklachten of depressieve klachten. Dit lijkt gedeeltelijk het gevolg te zijn van de lichamelijke klachten. Ook in het ontwikkelen van een functionele bewegingsstoornis kunnen psychische klachten al een rol spelen.

Wat kan inter-fysio betekenen bij een functionele bewegingsstoornis?

De behandeling richt zich op het opnieuw aanleren van de hersenen om normaal te bewegen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de factoren die de klachten hebben veroorzaakt en in stand houden. Binnen inter-fysio kunnen de psychosomatisch) fysiotherapeuten helpen met het stap voor stap opbouwen van normaal bewegen. Veel oefenen is belangrijk, omdat de bewegingen opnieuw een automatisme moeten worden. Daarnaast bekijk je samen met de therapeut in welke mate spanning en stress een rol spelen en hoe je dit beter kan reguleren.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak