Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, waarbij er lichamelijk geen andere verklaringen voor je klachten zijn. Klachten hebben zich vaak in de loop der jaren opgebouwd en zijn wisselend qua aard en intensiteit. Fibromyalgie kan veel invloed hebben op je dagelijks leven en je omgeving.

Wat is fibromyalgie?

Voorafgaand aan de diagnose is er vaak een medische zoektocht geweest naar wat er precies aan de hand is in het lichaam. Eventuele ziekten of aandoeningen zijn eerst uitgesloten. Uiteindelijk krijg je bij de reumatoloog vaak de diagnose fibromyalgie. Bij fibromyalgie zijn er geen afwijkingen te vinden in je spieren en bindweefsel. Ook verder in je lichaam zijn er geen beschadigingen te vinden die de klachten kunnen verklaren. Deze periode van onderzoek kan veel onzekerheid met zich meebrengen en na het stellen van de diagnose blijven vaak nog veel vragen over. Hoe heeft het zover kunnen komen? Blijft dit de rest van mijn leven? Kan ik er nog wel mee werken en leuke dingen ondernemen?

Dat er geen lichamelijke beschadigingen te vinden zijn betekent niet dat er geen oorzaak is voor de pijnklachten. De oorzaak van fibromyalgie moet gezocht worden in het pijnverwerkingssysteem zelf, een onderdeel van je zenuwstelsel. Bij fibromyalgie is dit systeem namelijk gevoeliger geworden, we noemen dit centrale sensitisatie. Het reageert sneller en heftiger met een ‘gevarensignaal’ (pijn) waar dit normaal gesproken niet het geval is.

Er spelen verschillende factoren mee in het ontstaan van centrale sensitisatie. De mate van de beschadiging waarmee de pijnklachten zijn begonnen is bepalend, evenals aanleg en de manier waarop je met je pijnklachten omgaat. Zo weten we uit onderzoek dat een verslechterde lichamelijke conditie, negatieve gedachten, angst, stress, overbelasting en het opkroppen van emoties een negatieve invloed hebben op pijnklachten. Dit zijn voorbeelden die pijnklachten en vermoeidheid kunnen beïnvloeden, maar niemand is hetzelfde. De klachten en symptomen van fibromyalgie kunnen dan ook bij iedereen anders zijn.

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Naast pijn komen de volgende klachten vaak voor bij fibromyalgie:

  • Stijfheid in spieren en gewrichten
  • Activiteiten minder lang volhouden
  • Vermoeidheid
  • Slechter slapen
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen

Wat is de oplossing voor fibromyalgie?

Sommige mensen zijn gestopt met werken of sporten, of ze merken dat hun sociale leven op een lager pitje staat. Dit kan onder andere leiden tot negatieve gedachten, stemmingsklachten en meer inactiviteit. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij lichamelijke klachten het mentale aspect beïnvloeden en andersom.

Blijvend op zoek gaan naar een verklaring voor je pijnklachten is niet nuttig. In sommige gevallen kan dit je zelfs tegenwerken. Deze zoektocht kan ervoor zorgen dat je je zorgen blijft maken of wordt een bron van frustratie. Of er voor fibromyalgie een oplossing is, is afhankelijk van de factoren die invloed hebben op je aanhoudende klachten. Omdat iedereen die klachten anders kan ervaren, vraagt dit om een individuele aanpak.

Wat kan de (psychosomatisch) fysiotherapeut doen?

Onze psychosomatische fysiotherapeuten en onze EFIC pijn fysiotherapeut zijn gespecialiseerd in de behandeling van fibromyalgie. Wij kunnen je helpen met het in kaart brengen van de factoren die invloed hebben op je klachten. Het kan zijn dat er factoren meespelen waar je niet direct aan had gedacht. Samen stel je persoonlijke doelen op om aan te werken in de behandeling.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Voor een afspraak of vrijblijvend advies kunt u contact opnemen met inter-fysio via telefoon: 050-2110966, per mail: info@inter-fysio.nl of maak direct een afspraak